Focaccia (Italiaans brood)

De geur van dit heerlijk Italiaans brood met kruiden of toevoegingen van Basillicum,rozemarijn,olijfjes,zongedroogde tomaatjes of ajuin..doen je meteen snakken naar een reisje naar het zonnige Rome,Venetië of waarom niet Sicilië?...
Met dit brood kan je écht all the way...van zoet naar hartig, beetje zoals een Pizza, de kruiden die de gemiddelde liefhebber van koken in huis heeft...een goede olijfolie is dan ook aan te raden om alle smaken tot zn recht te brengen...je maakt er twee, of één groot en het kan gemakkelijk worden ingevroren voor later of indien je er twee verschillende maakte....maak indruk bij uw famillie of vrienden bij de apéro met een heerlijk glaasje wijn...hieronder vertel ik jullie hoe je te werk gaat en even later lekker Italiaans brood op tafel tovert...
Ingrediënten (basis) :
- 25gr verse gist
- 250ml lauw water
- 50ml olijfolie
- 2el honing
-1el grof zeezout
- 500gr bloem voor wit brood
Extra:
- olijf olie
- Italiaanse kruiden
- gedroogde + verse basillicum
- grof zeezout (of flakes)
- naar wens donkere of groene olijven
- zongedroogde (half droog) tomaatjes
- rode abuin in dunne ringetjes gesneden
Bereiding:
Verbrokkel de gist in het lauwe water ,voeg olijfolie en zout toe en roer goed om tot de gist is opgelost.
Doe het zout bij de bloem en doe deel per deel bloem bij de vloeistof en kneed 5 tot 7min goed door.
Doe de deeg in een licht geoliëde kom, dek af met vochtig doek en laat 45min rijzen of tot volume verdubbeld is.
Bestuif uw werkvlak met bloem, doe de deeg er op en deel in 2 voor twee broden of, neem reeds uw bakplaat,, leg er velletje bakpapier op, strooi er wat zeezout op en leg de bal deeg daarop.
Voor 2 broden neem je dus 2 bakplaten met bakpapier,, zeezout er op en op elke bakplaat leg je een bal deeg, druk in beide situaties de bal tot 1cm dik en vrom door bet beide handen de deeg uit te rekken tot een rechthoek.
Heb je geen bakpapier, vet dan eerst de bakplaat in met olijfolie.
Laat de deeg terug 30min rijzen
Zet de oven op 210°
Neem de bakplaat en druk er overal diepe gaten in met uw vingers, hou uw handen zoals een pianist 😊dan maak je meteen 10gaten ..heb je grote luchtbellen,dan kan je die houden of plat drukken...sprenkel royaal met olijfolie, strooi er wat zeezout over en voeg alle smaakmakers toe die je graag hebt of zoals in mijn ingrediëntenlijstje staan vermeld. Indien je olijf,tomaat en/of ajuin wil toevoegen, doe je dat eerst,zachtjes indrukken en dan olie+kruiden!
Bak nu op 10min het brood goudbruin en laat dan even liggen op een rooster.
TIP:
Indien je dit als ontbijtbrood wil,voeg je 8gr gewoon zout toe (en géén grof zeezout) en 20gr kristalsuiker.Gebruik dan neutrale olijfolie.
Voor hartig brood,gebruik je olijfolie met Basillicum of Rozemarijn etc...dat gééft nòg meer smaak!
Sucses en geniet vooral van dit heerlijk broodje...
