Oosters koekje met Pandan


Ik maakte dit heerlijke koekje met het (voor de meeste bakkers onder jullie nog onbekende ingrediënt) Pandan komt uit Maleisië heeft de heerlijke smaak van speculoos, kruidig , nootachtig en kan in heel veel gerechtjes mee geëxperimenteerd worden..., ik maakte er al briochebrood,wafels,pannenkoeken, cake en koekjes mee...
Dit vind je meestal in de plaatslijke TOKO, een aziatische supermarkt...
Ingrediënten:
- 125gr roomboter
- 125gr poedersuiker
- snuifje zout
- 50gr ei
- 1 vanille peul
- 250gr bloem
- 5gr instant gist
- 1kl Pandansiroop (of naar smaak en zie tip)
om te doreren:
- 1ei
- wat eccence (zie tips onderaan het recept)
Bereiding:
Meng de boter (30sec microgolf) met de bloemsuiker, en zet even opzij, het ei even los kloppen en doe er de zaadjes in van de vanillepeul, zout , de gist en de pandansiroop
Voeg deze bereiding rustig aan de suiker/boter mengeling en voeg er dan de bloem aan toe, meng met de handen tot een deegje (is redelijk vochtig) en verpak het in huisfolie.Laat het deegje een uur rusten in de frigo.
Zet nu de oven op 180°
Rol de deeg uit tot 4mm dik flapje en pers er met een steker koekjes uit van 8cm diameter (of modelletje naar keus)
leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.trek er met een vrok streepjes in en doreer met het losgeklopt eitje en eccence.
Bak de koekjes nu af op een 13 min ongeveer
smakelijk!
TIP: je kan de eccence bij het doreer ei vervangen door 5gr koffie extract of in het beslag met amandel eccence, het is dan niet meer zo Oosters maar ook heel lekker!