Broodpudding/bodding

Over die broodpudding kan ik wel wat schrijven, ik zag de meeste versies maar sommigen slaan mij omver van verbazing!

Ik las al van alles, 5eieren, eiwitten opgeklopt, maïzena toevoegen en zelfs....gelatine :-(

Dat iedereen zijn eigen smaak heeft... tot hiertoe, je maakt boddings op verschillende manieren en de receptjes die ik in boeken las, zijn gemaakt op een vrij eenvoudige wijze met "oud" brood van bij de bakker en wat koeken, rozijntjes of chocolade... bij sommige recepten die ik hier plaats (of nog moet plaatsen) zal je nadien soms diezelfde herkenbare structuur hebben, maar toch anders van smaak...ze zijn vooral gemakkelijk in te pakken en mee te nemen op uitstap en blijven gemakkelijk een week goed.

Invriezen kan, maar raad ik af, het vocht zet de structuur om in een korrelige substantie die ik niet aangenaam vind om nog op te eten.

Ze kunnen ook gemaakt worden met stukjes appel, een rijpe banaan of veenbessen ipv rozijntjes...ik vind banaan en veenbessen er bij overheerlijk! hieronder zal ik uitleggen hoe je een lekkere bodding maakt...het is vooral gemakkelijk en afwegen hoeft écht NIET!,

Het is begonnen met een recept die ik van m'n mama kreeg en ik ben er bijna niet meer van afgeweken...

 

 

Ingrediënten:


- bij voorkeur oud:
Wit/bruin,Rozijnen,Suiker, Brioche brood
- 1ei
- bruine suiker (ongvr 1kopje)
- witte suiker (1/2  kopje)
- 1 Tl kaneel
- scheut Amaretto
- speculoos koekjes of Peperkoek
- oude koekjes
- Melk

- 1grote kop rozijnen of cranberry's drenken (in lauw water of rum)

- 1portie banketbakkersroom of pudding
op basis van 1/2L melk

 

 

ik heb dan ook een filmpje op Youtube gezet en dat vind je hier

Doe het brood in stukken in een grote kookpot,doe daar de suiker,kaneel,koekjes,het ei,de Amandel likeur of eccence en een grote scheut melk bij, zo kan deze trekken, terwijl je de Pudding maakt...

Maak de pudding:

- 500ml melk, bij voorkeur volle melk

- 4 eierdooiers

- 45gr Maïzena

- 100gr suiker

-1vanillestokje

bereiding:

zet de melk met de suiker aan de kook,, snijd de vanillepeul langsdoor, verwijder de zaadjes en voeg opengesneden peul én zaadjes toe aan de melk,ondertussen roer je de eigelen los en voeg je er de maïzena aan toe, blijf goed door roeren , dit wordt een smeuïge massa, en zorg dat je geen klonters meer hebt!,voeg er wat hete melk aan toe en zodra de melk kookt,haal je er de peul uit en doe je het eimengsel bij de melk,even goed door roeren en na 3min giet je de hete pap in de grote kookpot, roer geregeld goed door in de pot en zodra alles goed is geweekt, kan je kiezen voor een bodding met stukken of zet je de mixer er even in...giet de rozijntjes af en roer ze door het beslag.

neem nu een vuurvaste kom en vet deze in met wat boter, giet het beslag er in en strijk glad met een spatel.

De  oven zet je op 180°

Bak  40 a 45min  gaar en doe de priktest,er mag een beetje aan de naald of stokje hangen , dan is die zeker niet te droog!

De bodding mag afkoelen in de kom.

Afwerking met suiker glazuur, dit recept met extra tips plaats ik bij de tips(bovenaan in het menu), want deze kan ook bij ander gebak gebruikt

succes met de lievelings taart van mijn papa!