Gateau Basque

Zie hier👇🏻 het recepje van deze behoorlijk eenvoudige taart...maar mits de goeie producten een van mn lievelings taarten...
Deze bracht ik op smaak met zelfgemaakte vanille eccence, paar doorgesneden vanillestokjes laten trekken in wodka, zo'n 6 tal maanden,in het donker en elke keer ik in de kelder kwam es goed schudden...heerlijk!...
En nu...aan de slag!
Maak banketbakkersroom op basis van 500ml melk en gebruik 2 vanillestokjes...zet opzij
Voor de cake:
Ingediënten:
- 300gr bloem
- 35gr amandelmeel
- 200gr suiker
- 1 1/2 bakpoeder
- 1/2 tl zout
- 180gr zachte roomboter
- 3 grote eierdooiers (🥚L)
- 1sl vanille eccence (zelfgemaakte of paar druppels.(amandel kan ook)
Bereiding:
Zeef de bloem ,amandelmeel,zout en bakpoeder in een kom.
Meng de boter,suiker in een mengkom met mixer tot een bleek en romige kleur,voeg een per een eierdooier toe tot alles goed gemengd is ,spatel in delen het bloemmengel onder tot een mooi beslag, verdeel in 2 ongelijke delen, het grote voor de bodem,kleine voor het "deksel" en pak in in huishoudfolie.laat 60min rusten
Zet de oven op 200°
Rol het grootste deel deeg uit op een bebloemd werkblad tot een schijf,ongeveer 3cm groter dan de omtrek van uw bakvorm (mijn springvorm=22cm ø)
En leg het in de springvorm,druk het overtollige mooi tegen de dikke wand...en vul dan met de banketbakkersroom tot net aan het randje.rol het 2e deel deeg uit op 22cm ø en leg op de cake, druk de rand voorzichtig en lichtjes aan...
Bak nu 20min en verlaag dan naar 180° nog een 15min, laat 10min staan in springvorm, ontspan de bakring en haal deze voorzichtig weg...laat nog even afkoelen voor je de bodemplaat weghaalt..de pudding moet nog opstijven en kans dat de taart breekt...zou jammer zijn.
Werk dan af met veel poedersuiker!
Sucses!
Kurt
