Gentse Mastellen

Ingrediënten:
- 500gr tarwebloem
- 225gr lauwe melk
- 35 tot 40gr verse gist
- 75gr broodverbeteraar( voor sandwich) - 50gr donker bruine suiker
- 6gr zout
- 1kl kaneel
- 1 ei + extra ei voor doreren
Bereiding:
Doe we bloem in een mengkom, los de gist op in de lauwe melk,samen met het ei (losgeklopt), giet dan bij de bloem en meng door. Voeg de suiker, zout , kaneel en broodverbeteraar er aan toe en kneed lang tot de deeg niet meer gaat kleven.
Span huishoudfolie over de kneedpot en laat 30min rusten op kamer temperatuur.
Neem de deeg er terug bij en werk op een koel bebloemd werkvlak, ontlucht de deeg en verdeel de deeg in stukken van 60gr ,
Bol de deegjes op en maak met de duim een diep gat maar niet losdoor en trek vervolgend de randen naar buiten, leg op een bebloemd vlak bestuif de mastel en steek uw vinger in het gat, maak snelle cirkels en zo krijg je een strak gaatje(niet losdoor!)
Leg ze dan met wat afstand op een bakplaat, met wat bakpapier.laat ze 50min rijzen.
De oven zet je op 210°
Draai nog eens in iedere mastellen met uw vinger, na de rijs zijn die fel verminderd.
Strijk de mastellen in met ei en bak ze mooi goudbruin op 8min.
Sucses!
TIP:
Een échte Gentse delicatesse...
Bekleed de strijkvoet van uw strijkijze met aluminnium folie (dubbele laag) ,
zet op stand 3 ººº
Snijd de mastelle door,doe er goeie roomboter op en heel wat donkerbruine suiker, doe de mastelle dicht en vervolgens druk je 2min de mastelle plat met het strijkijzer,de suiker gaat carameliseren en je krijgt een heerlijke platte warme koek!
"Gestreken Mastellen"....
Sucses en smakelijk!