Caneleé de France🇲🇫

Het klassieke Franse gebakje met een krokant gecarameliseerd  korstje en zachte pudding vanbinnen.

Vol van vanille en vleugje rum...

Ingrediënten:
- 500ml volle melk
- 1verse vanille peul
- 50gr roomboter
- 150gr basterd suiker of fijn kristalsuiker.
- 2eieren (kamertemp)
- 2 eierdooiers
- 120gr bloem
- Snuif zout
- 45ml rum

Wat extra boter om in te vetten.

Belangrijk!
Gebruik volle melk
Een verse vanille peul
Eieren op kamertemperatuur
Basterd suiker of fijn suiker
Gebruik spiced rum (donkere)in dit geval nam ik de nieuwe pineapple rum

De beste caneleés maak je op 2 dagen,als de smaken in de deeg goed is ontwikkeld tijdens het rusten in de frigo...

De eerste dag maak je het beslag,vrees niet! Het lijkt wel melk en is vrij dun.

Bereiding:
Doe de melk,boter de vanillezaadjes én de opengesneden peul in een steelpannetje en zet op gemiddeld vuurtje...en geregeld omroeren.Net wanneer het begint te koken (dus NIET koken) neem je het pannetje van het vuur en zet het 15min opzij, zo laat je de vanille intrekken,verwijder dan de peul.

Terwijl doe je de eieren,eigelen en suiker in de mixpot en klop op tot de suiker is opgelost.
Spatel de gezefde bloem en snuifje zout onder het ei mengsel en roer dan de rum (Amaretto is ook lekker) er door..je krijgt een licht papje.
Giet de lauwwarme melk over het ei mengsel en meng goed door met een klopper, zo krijg je het dunne papje.

Doe er keukenfolie over(tegen het papje,zoals je doet bij vanillepudding) en zet koel.

2e dag:
Je merkt al de bubbeltjes  onder de keukenfolie,da's goed! Ook in de gebakjes zal je luchtbellen opmerken.

Smelt een kluitje boter in de microgolf en breng aan met een borsteltje in de rubberen (of koperen) vormpjes en steek even in de diepvries!
Nu meng je nog even het papje goed door gedurende enkele seconden en laat een 30min tot een uur wennen aan kamer temperatuur.
Zet nu de oven op 215°

Meng nog heel kort even het papje en doe in een gietkan,dat maakt het gemakkelijker om te gieten in de vormpjes.
Neem de vormpjes uit de diepvries en giet 3/4e van de cupjes vol.

Bak nu 20min en verlaag dan naar 180° gedurende 35 a 40min

Het topje zal donker wrden, gecarameliseerd door de suiker en de rum.
Neem dan uit de oven,laat 5min rusten ,de deeg zal wat krimpen en loslaten van de vormpjes.
Draai de vormpjes om en laat heel even afkoelen.

De 1e dag zijn ze krokant,de dag nadien zacht maar nóg zo lekker!

TIP: Vervang alcohol door wat amandeleccence of alcoholvrij alternatief
Doe ze in een luchtdichte doos.
ik deed de test mt bakspray,boter is veel beter!
De koperen cups geven een nóg krokanter laagje
Kosten ongevr 13€/stuk en vragen een goede verzorging na gebruik met beienwas(zeggen ze niet bij aankoop)  tegen het oxideren.
Ze bestaan in aluminium en zijn gemakkelijker in onderhoud.
De rubberen (siliconen) versie doet het heel goed en vind je bijna in iedere bakafdeling.
Hou rekeninhg met baktijden indie je grote of kleine caneleés bakt!
Iedere oven is anders dus reken ik op ervaring of kennis van de oven.

Je kan ze invriezen...
Na 2dagen leg je ze best 5 tot 10min in de oven en (180°) zijn ze terug wat verser...maar blijven het beste de 1e dag!

Succes!