Weetjes over bakken, baktijd en baktemperatuur
Weetjes (les) over bakken
Bakken met hete lucht dan verlaag je de oventemperatuur met 10%. Als het recept bijvoorbeeld 220° Celsius vermeldt, stel dan je oven in op 200° Celsius. In dat geval moet je voor een gelijke kleur van korst het brood na 2/3e van uw baktijd even 180° draaien.
Een brood bakken met stoom (een ovenvast bakje water onderaan in de oven) of stoomoven kan ook, maar meestal heb je die keuze bij de hetelucht functie. De stoom zal er dan ook voor zorgen dat de korst niet zo knapperige is. Als je dat juist op prijs stelt, gebruik dan vooral een stoomoven.
Als het brood net uit de oven is, plaats ik het steeds (uit de bakvorm) op een rooster en bestuif het even met wat water.Daar laat ik het brood volledig afkoelen alvorens het in een zak te steken.
Het recept van een normaal brood schrijft meestal een temperatuur voor van tussen 200° en 220° Celsius. Bij die temperatuur kan je een normaal brood in 35 a 45min gaar bakken.
Indien je brood gaat bakken zal je de oven daarom op +/-220° instellen en je verwacht dan dat het dan ook daadwerkelijk 220° Celsius in je oven wordt. Maar dat is bijna nooit zo!. De werkelijke temperatuur in je oven wijkt af van de ingestelde temperatuur. Die afwijking is voor iedere oven anders. Dus raad ik een voedings temperatuurmeter aan, een draadloze temperatuurmeter of bedrade temperatuurmeter of een analoge werkt ook zeer goed!
Trouwens raad ik dit ook aan voor hartige gerechten!, daar worden wel andere kerntemperaturen gehanteerd, die ik elders op mijn blog graag publiceer.




Wat moet je dus weten én onthouden?
Dat de temperaturen die op uw oven staan en de werkelijke temperatuur binnenin de oven verschillen en onbetrouwbaar zijn, welke bij sommige delicaat gebak gevolgen zal hebben.
Heb je deelnemers al zien sukkelen in diverse bakwedstrijden op tv? Als ze op de grond zitten te staren naar hun gebak, “nog even laten staan”, “verdorie te ver gebakken”Dit komt dus omdat de oven niet is gekend en verschillend met de oven die ze meestal gebruiken. Vandaar… hoe verder in de programma’s, hoe beter ze de oven kennen en hun gebak grotere kans op slagen heeft.
Wanneer je toch aan het bakken gaat en je hebt nog geen temperatuur meter, bekijk dan goed uw gebak…
Is de korst van het brood te licht? Dan zet je de temp wat hoger dan voorgeschreven in het recept. Werk niet in te grote temperatuursprongen (per10° C). Dus het tweede brood bak je bijvoorbeeld bij 230° in plaats van 220° C. Is het dan nog te licht gebakken, dan verhoog je de ingestelde temp naar 240° C.
Wanneer het brood van in begin te donker is gebakken dan werk je omgekeerd, en verlaag je stelselmatig de temperatuur.
Waar plaats je best de broden in uw oven:
- Plaats de bakvorm altijd op een rooster en niet op een bakplaat, voor een betere lucht toevoer naar het brood
- Plaats het rooster zo laag mogelijk in je oven. Ovens bij thuisbakkers zijn doorgaans laag. De ruimte tussen de bovenkant van het deeg en het bovenste verwarmingselement is dus beperkt. Zou je het rooster en bakblik in het midden plaatsten dan zit het brood té dicht bij het verwarmingselement en zal mogelijk snel verbranden. Plaats daarom het rooster zo laag mogelijk. Bij héle kleine (niet hoge) ovens geef ik de raad om het rooster zelfs op de bodem van de oven te leggen (maar dan wel omgekeerd waardoor er onder het rooster nog een kleine centimeter ruimte zit).
- Ben je ontevreden over het bakresultaat maak dan kleine aanpassingen. Verhoog of verlaag de baktemperatuur met 10°
en kijk naar het resultaat.
Dit geldt ook voor de baktijd, verleng of de baktijd met 5 tot 10 minuten en beoordeel dan nogmaals het resultaat en pas daarna eventueel weer een kleine wijziging door. Uitzondering hierop is als de korst van het brood nog zéér bleek of verbrand is, of als het brood niet gaar is, dan moet je eenmalig een grotere aanpassing maken.
- De oven is niet overal even warm (tenzij je twee ventilatoren hebt zoals in een horeca oven). Zet je bakblik de eerste keer in het midden van het rooster (zowel voor-achter als links-rechts). Wanneer je brood aan één zijde donkerder wordt, verplaats dan het bakblik iets naar voren of juist naar achteren, wat meer naar links of naar rechts en kijk of het resultaat beter is. Mogelijk helpt het als je het bakblik een kwart slag draait. Blijft het brood ondanks aanpassingen aan één zijde te donker, draai dan het bakblik op circa 2/3 van de baktijd 180° om. Hou er rekening mee, hoe langer de ovendeur open staat, hoe meer warmte je verliest in de oven!




Ook van toepassing op...
Deze informatie is niet alleen van toepassing op brood, maar kan je ook toepassen op alle baksels in een oven. Dus ook een bijvoorbeeld ovenschotel, hartige taart, cake, taart, koekjes en vlees (hoewel de kerntemperatuur bij vlees véél lager ligt, zoek dat per vleessoort uit). Je zal nu ook begrijpen, puur als voorbeeld, dat cake op een lage temperatuur maar gedurende een langere tijd gebakken moet worden. Het bevat immers ei en ook nog eens enorm veel suiker. Een breinaald gebruiken om te kijken of de cake al gaar is? Een steekthermometer geeft een exacter beeld, bij 95° C is de cake gaar.
Ik geef dan ook later de kerntemperaturen (bij tips of bestanden)voor hartige gerechten.


Ik hoop jullie hierbij wat hebben bijgeleerd,
Groetjes Kurt