
Amandelkoekje
Ingrediënten:
- 95gr zachte roomboter
- 70gr amandelmeel
- 80gr Poedersuiker
- 60gr bloem
- Eiwitten
- Paar druppels amandel eccence
Krokante chocolade met wafeltjes
Ingrediënten
- 115gr witte chocolade
- 12gr Arachide olie
- 80gr vanille wafeltjes
Frambozen bavarois
Ingrediënten:
- 4 vellen gelatine (1.90gr/st)
- 380gr ingevroren frambozen
- 90gr poedersuiker
- 400gr room (30%)
Frambozen spiegel
Ingrediënten:
- 50gr water
- 50gr frambozen coulis(gemixt en gezeefd)
- 120gr suiker
- 80gr glucose
- 3blaadjes gelatine (1,90gr/st)
Het verhaal van de frambozen taart...
Het was een druilerige herfstdag en de regen kletterde tegen de ramen. Buiten waren de straten verlaten en gehuld in grijze tinten. Het perfecte weer om gezellig binnen te blijven en het maken van een heerlijke traktatie voor de mama. In de keuken stond ik, omringd door de aroma's van zoetigheid en chocolade. Ik was van plan om een verrukkelijke frambozen bavarois te maken, om mijn zinnen te verzetten op deze sombere dag. Na 2dagen was ze,klaar, eenmaal bij de mama aangekomen, schonk ze een warme kop koffie in. Ik sneed de spies, het zag er goed uit, De zoetheid van de frambozen en witte chocolade vermengde zich perfect Het was de perfecte traktatie voor een regenachtige dag. We genoten van elke hap De sombere dag werd langzaam maar zeker gevuld met warmte en gezelligheid. Het maakte niet uit dat het buiten regende, ik had terug stukje geluk gecreëerd, met mijn heerlijke frambozen bavarois op een koekje van witte chocolade en verkruimelde wafersticks, rustend op een koekje van amandelmeel.

TIP: Je kan de andere wafeltjes gebruiken in combinatie met bruine chocolade!

Stapsgewijze bereidingen...
Bereiding amandelkoekje:
Zet de oven op 180°
Smelt de beure noixette en schuim af, meng het amandelmeel, de poedersuiker en het bloem in een kom en meng er goed de eiwitten door (niet loskloppen) voeg dan de beure noixette toe
Giet het deeg op de bodem van de beboterde deeg cirkel( ik gebruikte diameter 18cm)
Bak nu het koekje ongvr 20min goudbruin. Zet dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
Krokant chocolade koekje:
Smelt de chocolade au bain-marie. Voeg er de olie aan toe en meng goed door, verbrokkel de wafelrolletjes en meng door de chocolade…verdeel in een taartringetje van 16cm (je kan steeds dezelfde diameter gebruiken)en druk goed aan. Laat alles opstijven in de koelkast. Om te vermijden dat de chocolade kleeft aan de bakring, kan je die wat met kokosboter invetten of een Rhodoide strookje gebruiken.
Bereiding Frambozen bavarois
Week de gelatine blaadjes in koud water. Mix ondertussen de frambozen (ontdooit of vers) heel fijn en verwijder de pitjes ,verwarm de coulis met de suiker tot het kookpunt en voeg dan de uitgeknijpte gelatine toe. zet even opzij en klop de room stijf, giet er voorzichtig de coulis bij en spatel zonder de slagroom te breken (zo hou je maximum luchtigheid) Giet voorzichtig de bavarois in een halve bol (ik gebruikte een metalen) en duw op ’t laatste de chocolade schijf op beetje in, zet nu in de diepvries voor enkele uren, bijvoorkeur een nacht.
Maak de spiegel:
Week de gelatine blaadjes in koud water
Breng het water, frambozencoulis suiker en glucose aan de kook en voeg er de gelatine aan toe, meng goed en laat afkoelen in de frigo (ik forceerde de koeling met een koude au bain-marie)
Samenstelling taart:
Snijd indien nodig de amandel koek horizontaal door om een dunnere koek te krijgen (tip: indien je dat eerst doet, kan je een schijf in de bavarois duwen zodat die in de midden zit van de bavarois)
Haal de bavarois voorzichtig uit de vorm, ik maakte de buitenkant even warm door in een kom warm water te houden en om te keren.
Zet de bavarois op een rooster (ik zette er een kommetje onder) en verwarm de spiegel tot 25° en overgiet de bavarois, even later nog eens, recupereer de spiegelbereiding die je in het kommetje hebt en overgiet nog eens, neem uw tijd! En koel geregeld de taart indien nodig.Indien de taart volledig is bedekt én afgekoeld, zet je ze voorzichtig op de amandelkoek en werk je af met een framboosje en takje munt.
Succes!