Crostata frangipane al pistacchio🇮🇹

Nog steeds draag ik mn bezoek aan Sicilië in m'n herinneringen, zij zijn dan ook de vergeten zoetebekken vind ik, niet alleen in het oosten heeft men zoet gebak!..in iedere bakkerij, koffiezaak en terras, heb je een waaier aan lekkere amandel of pistache gebak...
Vandaar ik een paar recepten heb samen gegooid,waaronder de pistachio créma en liquore voorzichtig heb door het beslag gedraaid...zonder er een natte boel van te maken...
Ik kijk alvast uit deze aan te snijden bij een expresso en...wordt het Amaretto (amandel) of Liquore al pistacchio?..😋
Hieronder volgt alvast mijn receptje...
Ingrediënten voor het zanddeeg:
- 180gr patisseriebloem
- 40gr amandelpoeder
- 120gr zachte boter, in stukjes
- 30gr fijn kristalsuiker
- snuifje zout
- 1ei
- paar druppels pistache eccence
Fangipane vulling:
- 120gr zachte boter
- 50gr amandelpoeder
- 100gr gehakte pistachenootjes
- 145gr bloemsuiker
- 2 eieren
- 1el pistachepasta of 1/2 el pasta+ 1/2 el pistache likeur
- 50gr patisserie bloem
- 1/2 mespuntje groene kleurstof. - 1tl bakpoeder
Voor de afwerking:
Gehakte pistachenootjes
optioneel :Zeste van limoen
Bereiden:
Meng de tarwebloem samen met het zout, boter, amandelpoeder, kristalsuiker, en ei in de keukenrobot (of mengkom). Meng kort tot het deeg net aan elkaar kleeft. Bewerk kort met je handen, duw lichtjes plat en wikkel in vershoudfolie. Plaats 30 min in de koelkast.
Maak de vulling:
Meng de zachte boter samen met amandelpoeder, gemalen pistachenoten, bloemsuiker <span;>pasta en/of likeur en kleurstof tot een gladde massa. Voeg één voor één de eieren toe.Voeg als laatste de bloem en bakpoeder toe.
Rol je zanddeeg uit tot 4 mm dikte, rol het over de deegrol en bekleed voorzichtig over de gekartelde bakvorm. Duw de deeg goed aan langs de randjes en eventueel met een pen om mooie golfjes te krijgen, rol het overtollige deeg er af met de deegrol. Duw nogmaals je randjes een beetje naar boven, want het deeg zal wat krimpen tijdens het bakken.
Verdeel je vulling over het zanddeeg met een spuitzak en strijk mooi glad.
Bak de taart af in een voorverwarmde oven van 180° graden voor circa 30 minuten.
Laat de taart volledig afkoelen op een rooster en werk af met pistachenootjes En eventueel nog wat zeste van limoen voor een lichte citrus tint.
TIP: Gebruik een vlaaivorm met losse bodem, zeer leuk om te ontvormen! (Deze is Ø22cm x 3cm)
Succes!

