Ingrediënten:

 

- 55gr verse gist

- 1ei

- 260ml koude melk (volle)

- 540gr bloem

- 10gr zour

- 40gr kristalsuiker

- 250gr toerboter

BEREIDING;

Los de gist op in de koude melk,klop het ei los en meng met de melk.Doe bloem,suiker en zout in een mixpot,samen met de melk.Kneed heel even met de kneder en werk dan een paar min verder op uw aanrecht.rol de deeg uit tot een rechthoekige klap,eveneens de plak boter en doe dit tussen bakpapier.Zorg dat je 2/3van de deeg kan bedekken.Vouw de rechter kant naar links over de boter en dan het linkse deel met boter naar links.Nu moet tussen de deeg steeds een dikke plak boter zitten.Draai de plak deeg,en bebloem steeds uw aanrecht én de deeg lichtjes met bloem.rol de deeg uit tot een rechthoek met dikte van 0,5cm.Herhaal stap 1 en doe dit 3 keer.Indien de deeg terug komt of tegen trekt,laat je die nog even koelen...

Na 3toeren pak je de deeg in met het gebruikte bakpapier en laat nog even (30 a 40min) in de frigo rusten...

Rol de deeg dan uit tot een mooie rechthoek en snijd driehoeken voor croixants,rechthoekjes voor chocoladebroodjes (speciale chocoladerepen van Callebaut) of laat uw fantasie gaan....

Er bestaan heel goede boeken met verschillende mogelijkheden met bladerdeeg...

TIP: laat het suiker weg en je kan de deeg gebruiken voor hartige bereidingen...

Dit lukt ook met roomboter maar moet je heel koel beginnen en koud houden,toerboter kan tegen hogere temperaturen en smelt dus trager,alsook in de oven blijft de boter langer in de deeg om te bakken.

Verschiet niet van de hoeveelheid boter die uit de deeg komt,dit is normaal.

Je kan ook met stukjes boter werken maar daar hou ik niet van,die druk (rol) je door de deeg.

 

Succes!