Melktert uit Zuid Afrika 🇿🇦

Bodem:
- 175gr bloem voor wit brood
- 60gr bloemsuiker
- Mespunt zout
- 90gr koude roomboter in blokjes
- 1eierdooier
- 2el koud water
- Paar druppels vanille eccence
Bereiding bodem
Meng suiker, bloem en zout, voeg de blokjes boter er aan toe en knijp met de vingers de ingrediënten tot droge kruimels,voeg er tussendoor de druppels eccence aan toe,vervolgens het water en het ei...zo krijg je eendeegje die je in huishoudfolie verpakt en 2u in de frigo legt.
Ik gebruikte een vlaaien bakvorm met losse bodem van ø 23cm
Vet de bakvorm in en leg een velletje op de bodem.Zet de vorm koel, zo blijft de boter mooi kleven.
Zet nu de oven op 180°
Neem de deeg er terug bij,werk in een koele ruimte op koud oppervlakte, rol de deeg uit ,groot genoeg om vervolgens de bakvorm te draperen, druk de wandjes mooi aan en doorprik de bodem voldoende met vork of getande spatel.
Blindbak de deeg/taartbodem nu een 12 a 15min, verwijder de bakparels en bak de koek goudbruin, ongeveer een 15min.
Laat even afkoelen en haal voorzichtig uit de vorm, met een vlaaien vorm gaat dit snel, deze heeft een losse bodem.
Als de bodem wat is afgekoeld, voelt deze steviger aan en kan de pudding er in...
Vulling taart:
- 1 liter melk
- 110gr bloem
- 1 tl vanille extract
- ¼ tl zout
- 2 eitjes
- 150gr suiker
- 75 gr boter
- 1 vanille peul
Bereiding vulling:
Meng 150ml melk met de bloem
Zet de overige 850ml melk aan de kook. Klop de 2 eitjes ,meng met de vanille en het zout, zet even opzij
Doe de suiker, vanillepeul, de zaadjes en de boter in de melk en meng goed.
Als de melk kookt,voeg je het ei mengsel toe en roer goed door.Zet van het vuur...Terwijl je roert, voeg je de bloem rustig toe en laat het opnemen door de hete melk en vermijd klonters, indien deze zich toch voordoen, niet panikeren, haal er de staafmixer bij en mix goed door, de deeg zal zich snel laten opnemen door de hete melk en mooi indikken. Zet opzij maar roer geregeld om, om velvorming te vermijden.
Als de bodem wat is afgekoeld, vul je deze zo goed mogelijk met de pap en bestuif onmiddelijk met een laagje kaneel, zo trekt het beetje in de taart. Hou je niet van kaneel? bruine suiker is ook lekker maar niet origineel.
Sucses en smakelijk!

