coffee rolls met vanille mascarpone vulling

Receptje:
Ingrediënten
eiermengsel:
- 5eierdooiers (houd het eiwit!)
- 55gr volle melk
- 45 ml maïsolie
-65gr Bloem
- 10gr instant koffie poeder (ik neem sterke)
Merengue
- 5eiwitten
- 55gr suiker
- 5gr citroensap
Vulling:
- 250 gr slagroom
- 250 gr mascarpone
- 20 gr vanillesuiker
- vanille eccence)
Extra; 1kop koffie (afgekoeld)
(voor)Bereiding:
klop de mascarpone los in een bol
Klop de slagroom stijf met de suiker en voeg de mascarpone toe en de eccence, klop even tot één geheel en zet koel
maak de eiermengeling:
meng goed de koffiepoeder,melk en olie tot één geheel.
Zeef de bloem en spatel onder het eiermengsel, roer er de eierdooiers door.
Klop het eiwit met citroensap op hoge toeren, zodra je blaasjes ziet, voeg je 1/3e suiker toe en ga terug kloppen tot je fijnere blaasjes ziet terug komen, voeg vervolgens terug de helft van het resterende suiker toe en klop verder tot je lichte pieken hebt en voeg vervolgens het laatste deel toe, klop dan tot een stevige merengue, voeg daarbij het eier beslag en spatel voorzichtig door tot één geheel, als je te snel of hard gaat spatelen, verdwijnen de blaasjes in het beslag die zorgt voor de fluffy cakeroll.
Zet de oven op 150°
bekleed een ovenplaat van 1.5cm hoog en 40x 30cm (of deegrol plaat) met bakpapier.
Doe er het beslag in en breng mooi vlak met een taart spatel (lang metalen spatel)
Bak nu de cake 30min goudbruin.
Laat de cake even rusten en keer dan om, haal er voorzichtig het pakpapier af en laat afkoelen
besprenkel (of bestuif) de cake met de koffie, zodat je ze voorzichtig kan oprollen, ik heb de cake eerst op een vers vel papier gelegd.
breng de mascarpone vulling gelijkmatig aan op de cake en laat de laatste 2cm vrij,rol dan de cake gemiddeld strak op richting de 2cm vrije cake, het beslag zal klein beetje opschuiven naar het vrije boordje en zo verlies je niks., de cakerol ligt nu mooi op z'n sluiting, omwikkel het met het verse bakpapier en laat minstens één nacht in de koelkast (ik at een stuk na 2u koelen, maar de cake structuur én smaak is op z'n best dag nadien)
je kan de cake nog wat bebloemen met bloemsuiker, een sjabloontje, een dun laagje chocolade ganache , keus genoeg!
succes! en smakelijk met deze alweer topper gebak...
Ik ga alvast experimenteren met andere smaken en je vind ze natuurlijk op m'n mooi aangroeiende website.
Grtjs Kurt x


