Appel/peren taart met frangipane en kaneel

Ingrediënten:

  • 225gr tarwebloem
  • 100gr zachte roomboter
  • 1 ei
  • Snuifje zout
  • 50gr suiker
  • Beetje vanille eccence

Vulling:

  • 350gr peer
  • 350gr appel
  • 70gr kristalsuiker
  • 5gr vanillesuiker
  • 1tl kaneel
  • 1citroen

Bereiding:

De ingrediënten voor de bodemkoek, in een kom doen, kneden tot een deegje , in een bol vormen vervolgens pak je de deeg in in een huishoudfolie en druk je wat plat. Minstens een uur in de frigo, zodat smaken tot hun recht komen.

 

Ondertussen maak je het fruik klaar, schillen en de klokhuisjes verwijderen, dan snijd je alles in blokjes van 1cm, doe meteen het sap van de citroen erbij om verkleuring tegen te gaan

Meng er de suiker en kaneel bij en zet fris.

 

Frangipane (Broyage)

  • 120gr bloem
  • 195gr bloemsuiker
  • 195gr amandelmeel
  • 5gr vanillesuiker
  • 2 eieren (large) of 3Medium
  • 200gr zachte roomboter
  • Paar druppels amandel eccence of theelepel Amaretto

 

Meng alle ingrediënten goed en met een garde stevig doorroeren tot een smeuïge créme, zel even opzij.

 

Zet de oven op 200°

 

Samenstellen van de taart:

 

Neem er de deeg bij en kneed heel even , want deze is nu wat uitgehard door de boter en rol uit tussen 2 grote vellen bakpapier, ongeveer een dikte van 3mm tot een grote ronde flap,

 

Boter de bakvorm in (22 a 24 cm en 4cm hoog)

Door middel van de deegrol, neem je de deegflap op en rol hem over de bakvorm (draperen), duw de deeg zachtjes op z’n plaats en met een buisje (een balpen, verfborsteltje, kan je de deeg mooi in de gebogen randjes wat bij duwen, dit geeft een mooi effect!)

Prik de bodem voldoende in en lichtjes bestuiven met bloem.

Breng de Frangipane broyage in de bakvorm, met een spatel mooi verdelen en dan verdeel je de appel/peer bereiding…

Zet nu de taart in de oven en bak goudbruin en gaar op 40min.

Haal de vorm uit de oven, en door middel van 2 taartroosters haal je de taart uit de bakvorm, ik gebruik een fijnmazige rooster en ga snel te werk.

Zet de taart op de rooster en ondertussen verwarm je abrikozengelei met een eetlepel water, als het kookt breng je dit aan de volledige koek  met een bakkerskwastje.

Bebloem nog met wat bloemsuiker of gegrilde amandelschilfers!

 

Succes met deze zoveelste heerlijke  versie van mijn appeltaartjes!