
Bereiden van dit typische deeg ,bestaat uit 2 delen die je nadien samen brengt en vervolgens kneed,een slap en kruimelig deeg...
Het vraagt beetje geduld en oppervlakte om te verwerken,hoe je dit doet,beschrijf ik hier onder.
Ingrediënten:
1e deel
- 175gr bloem
- 150 gr melk(mag koud)
- 20gr verse gist
2e deel
- 150gr bloem
- 30gr basterdsuiker(AH)
- 5gr zout
- 125gr roomboter
BEREIDING:
Deel 1:
Doe het bloem, melk en gist in een kom,en meng met de hand.
Zet opzij...
Deel 2 :
Doe op een schoon werkvlak de boter (stukjes), zout en basterdsuiker en men met uw beide handen de ingrediënten tussen duim en vingers met een soort kneedbeweging en breng de ingrediënten steeds met een deegschraper op een hoopje,ga door tot je een crumble krijgt en de boter goed is opgenomen in de bloem.Laat dit deel opeen hoopje een 15min rusten en doe het dan in de kom met het 1e deel ,ga kneden tot één geheel en ga verder zoals met brooddeeg op uw werkvlak.Let op,hoe langer je kneed,hoe lastiger uit te rollen nadien.Voeg GEEN bloem toe! de deeg komt écht wel goed!
Indien je met 2delen (bodem en raster) werkt,deel je de deeg in 2 en laat 30 min rijzen onder een vers vochtig doek.
Het deeg is nu klaar voor de bereiding van een vlaai...
