Frangipane met vijgen

Ik liep in het plaatslijke grootwarenhuis en zag die vijgen liggen...ik dacht meteen...deze neem ik mee en verzin wel wat ...en het is dus een nieuwe  combinatie geworden waar ik naar uitkijk om ze te proeven...

Helemaal niet moeilijk! En onthoud vooral...voor bodem deegjes koelen koelen koelen!, zo leg je gemakkelijk de deeg in de bakvorm enlaat ze dan op paar minuten even op temperatuur komen om ze mooi aan te drukken en zo scheurt ze niet..., met een mesje snijd je het overtollige deeg weg of even met de deegrol er over...en nu...

Aan de slag!

Ingrediënten:

- 180gr patisseriebloem

- 40gr amandelmeel

- 120gr zachte roomboter in stukjes

- 30gr fijn kristalsuiker

- Snuifje zout

- 1ei

- Paar druppels amandel eccence

Bodemdeegje:

Meng de bloem met het zout, boter, amandelmeel, suiker, ei en eccence kort in de mixpot met de K haak, neem de deeg uit de pot en kneed nog heel even met de handen, wikkel de deeg in huishoudfolie en druk wat plat, zet een uur in de frigo.

Frangipane Ingrediënten:

- 170gr roomboter

- 170gr basterdsuiker

- 60gr zelfrijzende bloem

- 120gr amandelmeel

- 3eieren

- vanille eccence

 

Voor de afwerking: 4 verse vijgen(niet té rijp, dat maakt het gemakkelijker om in te snijden en wat in het beslag te drukken)

- Bloemsuiker

- Abrikozen confituur

frangipane:

Doe de boter, suiker, bloem, amandelmeel en de eccence in de mixpot  en mix met de K haak,voeg één voor één ei er bij (niet overmixen) en doe in een spuitzak. Zet het beslag opzij.

Zet de oven op 200°

Beboter de bakvorm en neem nu de deeg er bij en rol uit en drapeer uw vorm, mogelijks moet je tussendoor de deeg even in het vriesvak terug leggen, als deze te warm wordt tijdens de bewerking. Druk goed aan tegen de randjes.Prik voldoende gaatjes en bebloem lichtjes.

Op de bodem leg ik een op maat geknipt bakpapier en doe er de bakparels in, hou de taartvorm koel, zo voorkom je het uitzakken van de beboterde randen (zélfs 5min in de diepvries)blind bakken op  12 a 15min 

Zet dan de oven op 170°

Neem er de taartvorm terug bij en de vulling in de spuitzak, knip een stuk van de spuitzak en verdeel het beslag in de taartvorm, nadien strijk je het beetje plat.

De vijgjes snijd je in kwartjes en verdeel je over de taart, niet indrukken of de vijgjes verdwijnen in het beslag.

 bak nu op 35min gaar.

Laat 10min afkoelen om vervolgens de taart uit de bakvorm te halen.

TIP: Werk af met wat abrikozengelei en nadien met bloemsuiker, werk niet te snel of de suiker lost op in de abrikozengelei.

 

Succes!👍🏻