Tarte Tatin met sinaasappel en amandel

zoals veel gebeurd, maak ik een taart met wat er in de fruitmand blijft liggen, deze keer keek ik naar Bake off en kwam op een idee om niet zomaar een cake te maken, maar eentje met amandel en de siroop kookte ik op met Aperol, dit kan natuurlijk ook met een ander op sinaasappel gebaseerde likeur zoals cointreau..., ik ondervind ook dat een taart de dag nadien zoveel lekkerder is, en da's met de deze niet anders!, hieronder plaatste ik het receptje, helemaal geen moeilijk recept!

Ingrediënten:

- 180gr kristalsuiker

- 3eieren

- 24gr vanillesuiker

- 140gr bloem

- 100gr amandelmeel

- 1el bakpoeder

- 1tl kaneel

- 50gr olijfolie

- 50gr natuur yoghurt

- 2 sinaasappelen

- snuifje zout

 

TOPPING:

2 sinaasappelen gewassen en in schijfjes gesneden

100ml water

- 70ml Aperol of...

- 50ml Cointreau (minder gewicht gezien het meer suiker bevat)

- 150gr suiker

Maak eerst de siroop

was de sinaasappelen en snijd in schijfjes van 5mm dik,vervolgens doe je de suiker , water en Aperol in een pan, breng tot kookpunt en laat even indikken, vervolgens doe je de schijfjes sinaas er in en verspreid ze over het gehele oppervlakte van de pan, laat 10min rustig sudderen en laat dan afkoelen

taart:

Zet de oven op 180°

een een vlaaien bakvorm voor 8pers ,(bakvorm met losse bodem), knip een bakpapiertje op maat voor de bodem en vet de bakvorm in met wat boter, leg dan het velletje bakpapier op de bodem en zet de vorm koel (zie tip)

 

haal de zeste af de overige 2sinaasappelen,snijd ze 'a vif' (google even , ik zal eens een filmpje plaatsen over deze techniek)snijd in partjes en verwijder de vliesjes, doe in een mixer samen met de zeste en mix heel fijn.Doe de eieren, suiker(s) in de mengpot en klop romig wit en luchtig zoals bij een biscuit., Ondertussen meng je de bloem, amandelmeel, bakpoeder en snuif zout, zet even opzij en zet de mixer op lagere toeren (niet kloppen maar mengen) en voeg er de olie zeer rustig aan toe, vervolgens het gemixte sinaas vlees, de yoghurt en kaneel, wanneer dit is gemengd, spatel je het bloemmengsel er rustig onder.

Neem de bakvorm en schik nu de schijfjes sinaasappel op de bodem (hou de overschot siroop en sinaasappel) giet vervolgens het beslag er op en bak gaar op 45min gaar, doe de priktest met een houten  prikker , indien nodig bak je nog even bij...(iedere over verschilt in temperatuur)

laat de taart afkoelen in de bakvorm, door het koelen, laat deze los, indien niet (door de suikers  in de sinaas) ga je voorzichtig langs het randje et een fijn mesje.

Ontvorm de taart en genieten!

TIP: droog de sinaas schijfjes in de oven op een rooster en je hebt een lekkere botanical voor de Gin/Tonic!

De siroop kan je na het omdraaien van de taart nog even extra sauceren (bevochtigen van de taar)voor extra smaak.)