Torta tropicana...

Ingrediënten voor deze waanzinnig lekkere taart, boordevol kokos, rozijntjes en topping van een heerlijke lichte mango karamel.

Maak eerst de karamelsaus:

- 75ml water

- 200gr kristalsuiker

- 230gr verse mango in kleine stukjes gesneden

- 120ml room

- 60gr roomboter in blokjes

- 1/4e tl zout

- 2gelatineblaadjes (lees goed de instructies wanneer je deze niet moet nemen!)

 

Bereiding:

Neem een steelpannetje en doe er het water in met de suiker, zet op een matig vuur en roer goed tot de suiker is opgelost,zodra het suikerwater begint te koken, stop je met roeren!...zeer belangrijk om klonters te vermijden!, je mag enkel zwenken, in cirkelvorm met het pannetje ...nu maak je zelf de keuze hoe donker je de saus wil, ik wou ze lichtbruin, dus nam ik er de gelatine bij en leg deze in koud water te weken, indien je langer wacht tot een donkere karamel, dan is deze vanzelf steviger.Met een kommetje water en een kwastje kan je de randen van het steelpannetje proper maken, zodat de suiker bij de rest afdruipt.... OK gaan verder, dus de suiker is aan het kleuren, neem het dan onmiddellijk van het vuur en meng er de stukjes mango door, zet nog eens 5min op het vuur om in te koken, voeg er vervolgens met een gestage stroom de room bij... let op tijdens deze procedure voor opspatten van de heel hete suikersiroop!, voeg er dan de boter klontje per klontje bij en meng goed door, indien je ook koos voor de lichtbruine versie , dan knijp je de gelatine uit en meng je het goed onder de karamelsaus, laat nog even indikken op matig vuur en roer geregeld.

Zet dan opzij om af te koelen.

 

Ingrediënten voor de cake:

- 3 (of 2grote) rijpe bananen

- 130gr donkere basterdsuiker (rietsuiker zal ook wel lekker zijn)

- 2eieren (losgeklopt)

- 120gr kokosolie (gesmolten) en zonnebloemolie is ook lekker...

- 200gr bloem

- 1 tl bakpoeder

- 1/2 tl baking soda

- 1/2tl zout

- 100gr kokos schaafsel

- 75gl blonde rozijnen

- 75gr donkere rozijnen (of 150gr donkere)

- 1tl zelfgemaakte vanille extract of gekochte is ook goed)

- 1tl kaneel (optioneel)

Bereiding:

-Verwarm de oven alvast voor op 175°

-Vet een taartvorm in van 24cm

Bananenmengsel maken:

Prak de bananen met een vork tot een papje, voeg de suiker,eieren , vanille extract en de olie toe en meng nog eens goed met de garde (vandaar het eerst de eieren loskloppen)

Droge ingrediënten mengen:

In een andere kom meng je bloem,bakpoeder, baking soda, kaneel en het zout goed door en voeg je het bij het bananen mengsel Voeg nu de de geraspte kokos en rozijnen toe en spatel voorzichtig door het beslag, giet het beslag vervolgens in de taartvorm en bak de taart gedurende 30 a 40min (doe de priktest!)

Laat de taart een 10tal min in de bakvorm afkoelen, deze zal dan gemakkelijk loslaten.

zet ze op een rooster om af te koelen, met de overschot mango voor de karamelsaus maak je garnituur...

Neem er nu de overschot mango bij, versier de taart en werk af met de karamel, ik gebruik dan meestal een puntzak, als de saus wat is ingedikt, kan je uw kunsten z'n gang laten gaan, je kan natuurlijk ook de saus licht opgewarmd serveren bij de taart apart en lijkt me heerlijk met bolletje ijs!

Succes met dit alweer lekker zoet genot!