Kerntemperaturen bij hartige gerechten

Overzicht van kerntemperaturen

Hieronder staat een lijst weergeven die lang niet alle typen vlees en vis weergeeft. Deze lijst wordt continue uitgebreid.

 GaarheidKerntemperatuurKleur

Rundvlees

steaks en vlees aan het bot

Rare50-52Helder rood, rosé aan de kernrandMedium rare55-58Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well65-67GrijsWell done70 en hogerGrijs-bruin

Rundvlees

worst

Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Runder rollade

Rare50-52Helder rood, rosé aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandWell done70Gelijkmatig grijs-bruin

Rosbief

Rare48Helder rood, rosé aan de kernrandMedium53Licht rosé, bruinig aan de kernrandWell done58Gelijkmatig grijs-bruin

Rundergehakt

Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin

Rundergehakt

van steak

Medium rare55-58Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrand

Lamsvlees

steaks en vlees aan het bot

Rare50-55Helder rood, rosé aan de kernrandMedium rare55-60Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well65-67GrijsWell done70 en hogerGrijs-bruin

Lamsgehakt

Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin

Geit

steaks en vlees aan het bot

Medium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well64-68GrijsWell done70 en hogerNet te ver

Geit gehakt

Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

ribben

Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

schouder

Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

vlees aan het bot

Medium60-63Bleek met rosé kernWell done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

pulled pork

Well done89Gelijkmatig grijs-bruin

Varkensvlees

worst

Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Varkens rollade

schouder of filet

Medium62Bleek met rosé kernWell done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin

Varkensgehakt

Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin

Wild zwijn

bout, rug of filet

Well done60Gelijkmatig grijs-bruin

Hert en ree

bout, rug of filet

medium rare55Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrand

Kipp en kalkoen

filet

Well done70-72Wit opaak vlees, nog sappig

Kip en kalkoen

rood vlees. Dij, poot of vleugel

Well done85Zacht vlees, komt makkelijk los van het bot

Eend

Medium65Nog rozeWell done79-82Als je twijfelt over de afkomst van het vlees

Gans

borst

Medium-rare65-70Nog rozeWell done80Als je twijfelt over de afkomst van het vlees

Gans

poot

Well done80Genoeg vet en een hoop speelruimte

Tonijn

Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog

Marlijn

Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog

Zwaardvis

Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog

Zalm

Medium rare45Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog

Kabeljauw

Well done60Net niet meer doorzichtig

Overige (wit)vis

heel, gefileerd of steaks

Well done65Net niet doorzichtig meer en valt makkelijk uit elkaar