Kerntemperaturen bij hartige gerechten
Overzicht van kerntemperaturen
Hieronder staat een lijst weergeven die lang niet alle typen vlees en vis weergeeft. Deze lijst wordt continue uitgebreid.
GaarheidKerntemperatuurKleur
Rundvlees
steaks en vlees aan het bot
Rare50-52Helder rood, rosé aan de kernrandMedium rare55-58Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well65-67GrijsWell done70 en hogerGrijs-bruin
Rundvlees
worst
Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Runder rollade
Rare50-52Helder rood, rosé aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandWell done70Gelijkmatig grijs-bruin
Rosbief
Rare48Helder rood, rosé aan de kernrandMedium53Licht rosé, bruinig aan de kernrandWell done58Gelijkmatig grijs-bruin
Rundergehakt
Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin
Rundergehakt
van steak
Medium rare55-58Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrand
Lamsvlees
steaks en vlees aan het bot
Rare50-55Helder rood, rosé aan de kernrandMedium rare55-60Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrandMedium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well65-67GrijsWell done70 en hogerGrijs-bruin
Lamsgehakt
Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin
Geit
steaks en vlees aan het bot
Medium60-63Licht rosé, bruinig aan de kernrandMedium well64-68GrijsWell done70 en hogerNet te ver
Geit gehakt
Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin
Varkensvlees
ribben
Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Varkensvlees
schouder
Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Varkensvlees
vlees aan het bot
Medium60-63Bleek met rosé kernWell done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Varkensvlees
pulled pork
Well done89Gelijkmatig grijs-bruin
Varkensvlees
worst
Well done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Varkens rollade
schouder of filet
Medium62Bleek met rosé kernWell done70 en hogerGelijkmatig grijs-bruin
Varkensgehakt
Well done70-72Gelijkmatig grijs-bruin
Wild zwijn
bout, rug of filet
Well done60Gelijkmatig grijs-bruin
Hert en ree
bout, rug of filet
medium rare55Sterk rosé, iets grijs-bruin aan de kernrand
Kipp en kalkoen
filet
Well done70-72Wit opaak vlees, nog sappig
Kip en kalkoen
rood vlees. Dij, poot of vleugel
Well done85Zacht vlees, komt makkelijk los van het bot
Eend
Medium65Nog rozeWell done79-82Als je twijfelt over de afkomst van het vlees
Gans
borst
Medium-rare65-70Nog rozeWell done80Als je twijfelt over de afkomst van het vlees
Gans
poot
Well done80Genoeg vet en een hoop speelruimte
Tonijn
Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog
Marlijn
Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog
Zwaardvis
Medium rare52Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog
Zalm
Medium rare45Altijd Medium Rare bereiden, anders wordt deze droog
Kabeljauw
Well done60Net niet meer doorzichtig
Overige (wit)vis
heel, gefileerd of steaks
Well done65Net niet doorzichtig meer en valt makkelijk uit elkaar