Noorse🇸🇯 Kringle

Heerlijk Noors broodje,als toetje bij de koffie of thee...
Let op,het rijzen neemt veel tijd in beslag!
Ingrediênten:
- 300gr bloem
- 8gr verse gist
- 120ml lauwe melk
- 30gr kristalsuiker
- 15gr vloeibare honing
- 6gr zout
- 1ei
- 50gr zachte roomboter
- 1 dorure ei
Vulling:
- 50gr boter
- 50gr kokos geraspt
- 100gr geweekte rozijntjes (of chocolade pellets)
- 15gr kristalsuiker
- 5gr vanillesuiker
- 1banaan
- 1/2 tl kaneel
Bereiding:
In een kom los je de gist op in de melk,klop even goed door en zet 10min opzij. In een slakom doe je de bloel,suiker en zout,men even goed door.Meng de melk/gist met het ei en honing en spatel door het bloemmengsel en kneed dan verder met de hand of een 10min met de kneedmachine.Indien de deeg te kleverig is,meng dan een kleine hoeveelheid (halve snelheid) of kneed met één hand plus spatel, tot het tot een bal kan geschept worden op uw aanrecht.
Doe het deeg in een ingeoliêde kom en dek af met een vochtig doek,laat nu 1u rijzen.
Neem de deeg,sla plat en ontlucht zo om dan nog even te kneden en op te bollen, zet nu 2u (of langer) in de frigo.
Meng de Kaneel met de kokos Met kaneel zet rozijntjes klaar en snijd de banaan in dunne schijfjes.
Rol de deeg uit tot een rechthoekige flap van 40 x 25 smeer in met boter,verdeel de banaan en rozijntjes, vervolgens strooi je het kokosmenfsel er over.
Neem het geklopte ei waarmee je straks ga doreren en rol de deegflap in de lengte op,de laatste 1,5 cm druk je wat platter, smeer je met het ei en rol het dicht.Laat de rol 40min op de bakplaat liggen, zo gaat de vulling zich beter hechten wanneer je gaat snijden.
Zet de oven op 185°
Na 40 min snij je de ron in in de lencte en laat 2cm over zodat de rol één geheel blijft, ga voorzichtig de 2stukken torseren of om elkaar leggen en vorm nu een cirkel, duw beide uiteinden wat in elkaar.Neem nu een bakri g en vet die met resterende boter in, vervolgens leg je die om de deegvlecht.
Doreer de deegvlecht...en bak vervolgens op 30min gaar.
Laat het afkoelen op een rooster en vervolcens genieten van dit heerlijk broodje!.
Sucses en smakelijk!
TIP: Neem een rammequin kommetje ,vet het in zet het op de bakplaat en doe de vlecht er om heen.
Dan heb je een gat in uw brood en is het een kringle (👑)







