Rijsttaart op grootmoeders wijze

Voor deze taart heb je een geribelde bakvorm nodig van 22cm voor een hoge of 28cm voor een lage taart.
Ingrediënten:
Naar keuze maak je bladerdeeg, of neem je een kant en klaar vel uit de supermarkt.
Ik heb bij deze niks gebruikt omdat ik het even lekker vind.
Maak alvast een portie banketbakkersroom op basis van de helft (250ml melk) het recept staat bij TIPS.
- 1l melk
- 200gr gespoelde rijst
- een snuif zout
- 250gr suiker
- 1vanillestokje
- 3eieren gescheiden (zie keuze in het recept)
- 1/2 kaneel
- paar draadjes safraan
- 1losgeklopt ei
- abrikozen jam+ wat water
- 125ml room
Bereiding:
Vet de taartvorm in met wat boter en drapeer het met de bladerdeeg.
Indien je niks gebruikt, bebloem je zo goed mogelijk de ingevette vorm.Tijdens het bakken zal de bloem en boter toch een stevig buitenkantje geven.
Doe de melk, rijst,zout, suiker , paar draadjes safraan , 1/2 kl kaneel en de zaadjes + opengesneden vanillestokje in een ruime poten breng de rijst aan de kook, verlaag het vuur en roer geregeld om tot ge een dik papje krijgt.
Doe er 200gr banketbakkersroom bij en meng goed. Nu heb je de keus, of je klopt de eiwitten tot stijve pieken of je klopt de room vervolgens op tot het net niet volledig stijf is en spatel onder de pap.
Ik heb voorkeur voor room,dit geeft meer smaak .
Giet de brei in de taartvorm en de overschot maak je kleine taartjes mee of gewoon als rijstpap in glaasjes😋 Zet de oven nu pas op180° waarom op het einde?..omdat de pap nu lichtjes afkoelt en dus een harder laagje krijgt, net voor je de taart in de oven plaatst kan je de taart doreren...dat harder laagje maakt het gemakkelijk!
Bak de taart nu 50min.Zet net voor de taart klaar is de abrikozenjam met klein beetje water aan de kook en breng een dun laagje aan met borsteltje zodra ze uit de oven komt...
Succes met deze heerlijke taart met veel vanille,safraan en kaneel...
Groetjes
Kurt
